Ny expertrapport om de hormonförstörande ämnena

För första gången slås det fast i en internationell rapport.
Cocktail-effekten bör ingå vid riskvärdering av hormonförstörande ämnen.


Några av världens ledande experter på hormonförstörande ämnen och kombinationseffekter samlades i Danmark i januari i år för en workshop på initiativ av den danske miljöministern Troels Lund-Poulsen. Syftet med mötet var att ge en status för vår vetskap om kombinationseffekterna och undersöka möjligheterna för reglering.

Experterna anser också att ramarna för lagstiftningen på kemikalieområdet i EU ska förbättras utifrån kravet om riskvärdering av hormonförstörande ämnen. 2006 antog EU kemikalielagen Reach (Registration, Evaluation, Authorization of Chemicals) som kräver att producenterna systematiskt undersöker effekterna av alla ämnen de använder. Detta arbete förväntas dock inte vara klart innan 2018 enligt Pia Juul Jensen på Miljøstyrelsen i Danmark.

Tusentals ämnen är inte undersökta ännu. Men, även om kartläggningen av ämnena och deras påverkan tar tid är en uppstramning av kemikalielagarna är ändå inte förgäves, menar hon. Fortsättning följer således i frågan. Tyvärr är det lång väg kvar innan vi får se de hormonförstörande ämnena försvinna från marknaden, det vill säga från våra matvaror, hygienartiklar, möbler och tekniska apparater vi använder dagligen.

Rapporten har sammanställts av professor Andreas Kortenkamp från Universitet i London. Kortenkamp ledde också workshoppen tillsammans med forskningsledare Ulla Hass från DTU, Fødevareinstituttet. Hass har stått för de nyaste rönen när det gäller danska undersökningar av kombinationseffekter.

Danmarks miljöminister Troels Lund-Poulsen sänder nu rapporten vidare till EU's miljöministrar och miljökomissionärer inför rådsmötet den 25 juni i Strasbourg i Luxemburg.

/Helena

Kommentarer
Postat av: Lotta

Tack för att du deltog i min tävling om ögonskuggorna. Jag har nu en ny tävling, där du kan vinna legoörhängen. Kolla in:

http://lottahietanyberg.blogg.se/2009/june/vinn-legoorhangen.html

2009-06-23 @ 14:38:19
URL: http://lottahietanyberg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0