Så här...

...ser min tillvaro ut just nu:Krusbären börjar mogna så smått.Vinbären är också på gång.Det finns smultron att plocka på ängen. Massor!!!Här sitter jag och arbetar på min avhandling.Dessutom har jag en trevlig arbetskamtat som kommer och pratar med mig lite då och då.
Sämre kan man ha det eller hur?


/HelenaIceberg

Passar på att visa mina rosor som jag är väldigt stolt över.

Just dessa är av sorten Iceberg som får stora vita blommor som doftar gott men ganska svagt. Framåt hösten blir blommorna rosatonade. Förra året var den angripen av rost, men i år ser den ut att vara hälsan själv.

Utslagen blomma och blad

Iceberg, Kordes ros från 1958.

Utslagen blomma

Vacker med mild doft.

Blomma och knoppar

Nya knoppar på väg att slå ut.


/Helena

Ny expertrapport om de hormonförstörande ämnena

För första gången slås det fast i en internationell rapport.
Cocktail-effekten bör ingå vid riskvärdering av hormonförstörande ämnen.


Några av världens ledande experter på hormonförstörande ämnen och kombinationseffekter samlades i Danmark i januari i år för en workshop på initiativ av den danske miljöministern Troels Lund-Poulsen. Syftet med mötet var att ge en status för vår vetskap om kombinationseffekterna och undersöka möjligheterna för reglering.

Experterna anser också att ramarna för lagstiftningen på kemikalieområdet i EU ska förbättras utifrån kravet om riskvärdering av hormonförstörande ämnen. 2006 antog EU kemikalielagen Reach (Registration, Evaluation, Authorization of Chemicals) som kräver att producenterna systematiskt undersöker effekterna av alla ämnen de använder. Detta arbete förväntas dock inte vara klart innan 2018 enligt Pia Juul Jensen på Miljøstyrelsen i Danmark.

Tusentals ämnen är inte undersökta ännu. Men, även om kartläggningen av ämnena och deras påverkan tar tid är en uppstramning av kemikalielagarna är ändå inte förgäves, menar hon. Fortsättning följer således i frågan. Tyvärr är det lång väg kvar innan vi får se de hormonförstörande ämnena försvinna från marknaden, det vill säga från våra matvaror, hygienartiklar, möbler och tekniska apparater vi använder dagligen.

Rapporten har sammanställts av professor Andreas Kortenkamp från Universitet i London. Kortenkamp ledde också workshoppen tillsammans med forskningsledare Ulla Hass från DTU, Fødevareinstituttet. Hass har stått för de nyaste rönen när det gäller danska undersökningar av kombinationseffekter.

Danmarks miljöminister Troels Lund-Poulsen sänder nu rapporten vidare till EU's miljöministrar och miljökomissionärer inför rådsmötet den 25 juni i Strasbourg i Luxemburg.

/Helena

Tävling!

Nu finns det möjlighet att prova allergivänlig ögonskugga helt gratis!

Lotta Nyberg lanserar sitt nya sminkmärket L8 Nyberg ® och hugade spekulanter kan vara med och tävla om en ögonskugga i valfri färg här på Lottas blogg. Sminket Lotta säljer är helt fritt från parfymer och parabener (kemikaliskt konseveringsmedel) vilket är synnerligen föredömligt.

På hemsidan http://L8Nyberg.com/ har hon en webbshop där det finns allehanda intressanta grejor att köpa inklusive sminket.

Parabenfritt smink

Tävlingen avslutas måndagen den 22 juni.
Vinnaren kontaktas via e-mail, senast den 26 juni.

/Helena


"Människans överlevnad står på spel!"

Beslutsfattarna blundar och håller tummarna för att allt ska gå bra. Samtidigt kan mer än 600 hormonförstörande ämnen sättas i förbindelse med stigande problem beträffande spermiekvalitet, sterilitet, missbildade könsorgan, fetma, bröst- och testikelcancer, småflickor som kommer i puberteten redan på lågstadiet och kvinnor som hamnar i klimakteriet alltför tidigt.

Så skriver den danske tidningen 24 timer den 14 maj i en artikel om de hormonförstörande ämnen vi utsätts för genom mat, kosmetika, datorer och plast i till exempel barnleksaker. Enligt forskarna borde dessa ämnen förbjudas men från politikerhåll händer inget. Ett vanskligt experiment och ett högt spel med människoliv menar professor Philippe Grandjean på Center for Hormonförstyrrende Stoffer som får medhåll från överläkare Anna-Maria Andersson på Rigshospitalet vaekst og reproduktionsafdelning:

"Barn och foster är mycket utsatta för hormonförstörande ämnen eftersom deras system inte är färdigutvecklade. Därför har vi mycket fokus på dem. Problemet med exponering för hormonförstörande ämnen är också att det är först senare du ser effekterna. Vi vet inte ens var vi står idag. Det är ett problem att vi inte vet vart vi är på väg hän."

En del ämnen är konstaterat skadliga, andra har status som misstänkt skadliga men experterna är eniga; ämnena bör förbjudas, riskerna är för stora. Tillverkningsindustrin gömmer sig bakom resultat som visar att vissa ämnen inte ger några skadeverkningar när vi utsätts för dem enskilt. Problemen uppstår när de kombineras, då verkar de plötsligt med mycket stor effekt. Forskarna kallar fenomenet "cocktaileffekten" det vill säga 0+0+0=7.

Poul Bjerregaard från Biologisk Institut på SDU forskar om hormonförstörande ämnens påverkan på könshormoner. Han berättar:

"Det mest skrämmande exempel jag har sett är ett försök där man gav dräktiga råttmödrar fyra olika ämnen. Varje ämne hade nästan ingen eller ingen verkan, men när man gav de fyra ämnena tillsammans fick hanråttungarna så missbildade könsorgan att de måste avlivas"

Bjerregaard understryker dock att men inte vet hur en sådan cocktail påverkar det mänskliga systemet eftersom det, på goda grunder, inte görs sådana försök på människor. Men han menar att  det går att se vilka ämnen pojkbebisar med missbidade könsorgan varit utsatta för, bland annat via fostervattensprov. Han säger vidare att:

"De kvinnor som har de högsta koncentrationerna ligger betänkligt nära den gräns som i försöken har effekt på djurs utveckling."


Små mängder av ämnena behöver dessutom, lömskt nog, inte betyda mindre effekt. Ämnena kan ha ganska stor effekt även i små mängder och i vissa fall får de i mindre mängd en helt annorlunda form av negativ effekt. Enligt Tina Kold Jensen, professor i miljömedicin på SDU kan ämnena leda till fetma hjärt- och ämnesomsättningssjukdomar och cancer. Hon säger:

"Vi har gjort ett försök på möss som visade att när vi minskade doserna blev mössen plötsligt feta. Därför kan man alltså inte utgå ifrån att ju mindre dos desto mindre skada. Det är ju viktigt i förhållande till skyddseffekten i förhållande till gränsvärden."

Situationen är allvarlig. Tillverkningsindustrin tar inget ansvar, det krävs politiska beslut. Jag undrar varför inte politikerna i EU gör bruk av den så kallade "Försiktighetsprincipen" - EU's lag om att ett snabbt ingripande är tillåtet om en medlemsstat hyser misstanke om att produkter är till fara för hälsan, även om inte fullständig bevisning föreligger. Vågar vi chansa? Enligt forskarna ska vi inte vänta eftersom resultaten redan talar sitt tydliga språk.

Dessa ämnen ska du försöka undvika:
Pesticider, bromerade flamskyddsmedel, EDB, PVC, PCB, ftalater, phenoler, phenyler, parabener, sturen, napthalen, D-limon, citral, benzyl alkohol, nickel, formaldehyd, borsyra, bisphenyl, akrylamid.

Lättare sagt än gjort... efter en inventering hemma konstaterade jag att flera av dessa ämnen finns i nästan alla skönhetsprodukter i form av shampoo, duschkrämer, smörjor och parfymer med mera. Särskilt parabener verkar omöjliga att undvika. Har ännu inte hittat en enda kropps- eller ansiktssmörja ute i affärerna som saknar denna ingrediens. Däremot finns det att köpa på Ren Skönhet som för ekologiska skönhetsprodukter som schampon och tvålar, makeup och ansiktscrèmer men också bindor, tamponger och andra intimprodukter.Här följer ändå några tips på hur du undviker farliga ämnen:
1. Ät ekologiskt så undviker du bland annat pesticider.
2. Undvik plastförpackad frukt.
3. Undvik produkter med bromerade flammskydd.
4. Välj bort plastprodukter med mjukgörare som exempelvis ftalater och mjuk PVC.
5. Undvik makeup med konserveringsmedel och parfym.
6. Vädra och städa. Det begränsar mängden farliga kemikalier i dammet. Använd grönsåpa till golvet, helt ofarligt.
7. Använd inte nappflaskor av plast till småbarn och undvik plast av polykarbonat till matvaror.

/Helena

Sammanfattning av årets Sweden Rock FestivalFör mig som arbetade på festivalen var ihållande frusenhet den övergripande känslan. Det var kallt, det var rått och jag undrade emellanåt om det inte var varmare på Nordpolen än i Blekinge. Ovanpå detta läggs en ihållande hösnuva som i samarbete med kylan gjorde min näsa till någonting obehagligt svullet och hettande, sedermera också narigt.

Varje morgon kändes ansiktet underligt gummiaktigt och uppsvullet. Under In Flames konsert fredag kväll drabbades jag av astma och sen slog bronkiten till. På lördagen hade jag ingen röst. Det kom bara hesa pip när jag försökte säga något.

Tur att vi bodde i husvagn och inte i tält...

De flesta jag känner hade förberett sig för en varm festival. Jag hade åtminstone packat ner rejäla skor åtta par strumpor och en varm vindtät jacka. Vantar införskaffades hos försvarets överskott på festivalmarknaden samt en rejäl ylleluva. Sen var jag "ready to rock"!

Här följer en lista på festivalens höjdpunkter och lågvattenmärken:Årets charmigaste - Lujurias sångare Oscar Sancho höll uppe gladfaktorn på Gibsonscenen med sin härliga personlighet och metal på spanska. =)

Årets snyggaste bakdel - satt också på Lujurias sångare Oscar Sancho... =)

Årets bekännelse - Sabatons sångare berättar för 15000 nationaldagsfirande metalheads att han är så nervös att han håller på att bajsa på sig inför anförandet av nationalsången. =)

Årets besvikelse - Lita Ford lät mest som en uppskrämd fasan... det hettade inte till alls trots att en beundrare kastade upp kalsonger på scenen. Kan det ha berott på kylan månne? =(Årets Hawaiiskjorta - satt på Ronny Svensson som trotsade vädrets makter och lekte festivalsommar i 7 graders "värme". =D

Årets överraskning - min väninna Anna hade fixat festivalkit innehållande frukt och godis, hårsnoddar, ficklampa och solsmörja till oss samresta från Halmstad. =)

Årets yrväder - Teo som med vind i håret och ett stort leende skyndade mot festivalområdet varje gång han avslutat sitt pass som "driver". =)

Årets kram - fick jag varje gång Teo skuttade förbi och det behövdes många värmande kramar i polarkylan. =)Årets gladaste - måste ha varit mina grabbar i Chains från Malmö som liknade semlor efter spelningen. Hade de inte haft öron hade leendena räckt hela vägen runt. =D (På bilden har de dock hunnit coola ner sig lite inför intervjun med Festival-TV)

Årets argaste 1
- Uriah Heeps bandleeder som påstod att någon varit inne i logen och snott all öl. Det var han själv som druckit upp dem... =/

Årets argaste 2 - min kompis Martin som inte hittade husvagnen på campingen under alkoholens inverkan. Storstryk utlovades till kompisarna som helt fräckt stängt av mobilerna och lagt sig. Tror inte att detta löfte infriades då han mest var i behov av stödhjul... =/

Årets beskyllning - kommer också från Martin som påstod att jag slarvat bort hans mobiltelefon i jakten på husvagnen. Han hade den i bakfickan. =DÅrets äckligaste 1 - bajssugen från Bobergs som åkte runt på området och luktade illa. Ändå var man glad att se den eftersom ett besök betydde nystädade toaletter. =)

Årets äckligaste 2 - lukten från mina gymnastikskors insida... =/

Årets jobbigaste - Medlemmarna i Black Tooth som drev alla till vansinne genom att vara helt omöjliga och lyckades bli portade från varenda backstage på festivalen.

Årets sämsta 1 - Jon Olivas Pain måste ha haft pain in the ass eller nåt. Jon Oliva själv lät som om han drabbats av krystvärkar. Huh! Askasst! =(

Årets sämsta 2 - Fourever borde ha stannat på fritidsgården i Olofström och besparat oss åhörare och hårt arbetande en massa ängligt ylande. Kan korsetterna ha suttit för tajt kanske? =(Årets bästa 1 - Europe från första parkett på scenkanten under "The Final Countdown". =)

Årets bästa 2 - Foreigner gjorde helt otippat en jättebra spelning. Njöt av "Cold as Ice" trots kylan. =)

Årets nöjdaste - Dream Theatre var enligt hörsägen mycket opretentiösa och enkla. Allt var bara jättebra. Fler sådana! =)

Årets backstagejam - såg vi från Gibsonlogernas trapp. Motörhead rockade loss i lastbilen, det hade nämligen inte spelat ihop på flera månader. =)

Årets tålamod - måste i första hand tillskrivas "Ozzie" Åsa Adenborg huvudkoordinator på "Artist Service" därnäst min rumskamrat Elisa. =)

Årets matupplevelse
- lite lätt sotiga hamburgare och korvar som grillats bakom Gibsonscenens crewtält framåt småtimmarna och åtnjöts i glatt och trevligt sällskap. =)Årets avrundning - på väg hem från festivalen stannade vi till på Alice Antik & Loppis i Våxtorp och botaniserade bland allehanda pryttlar, doningar, möbler, grejer och pippidutter. Kändes som en lagom avslutning.

/Helena med snoriga näsan

http://intressant.se/intressant

Svensk polis vägrar verkställa avvisning

Ibland är svensk flyktingpolitik fullkomligt absurd. I detta inslag från Blekinge berättar polisen att de vägrar att verkställa migrationsverkets avvisningsbeslut. Jag förstår dem...

http://svtplay.se/v/1578895/blekingenytt/1_6_19_15

/Helena

RSS 2.0