"Människans överlevnad står på spel!"

Beslutsfattarna blundar och håller tummarna för att allt ska gå bra. Samtidigt kan mer än 600 hormonförstörande ämnen sättas i förbindelse med stigande problem beträffande spermiekvalitet, sterilitet, missbildade könsorgan, fetma, bröst- och testikelcancer, småflickor som kommer i puberteten redan på lågstadiet och kvinnor som hamnar i klimakteriet alltför tidigt.

Så skriver den danske tidningen 24 timer den 14 maj i en artikel om de hormonförstörande ämnen vi utsätts för genom mat, kosmetika, datorer och plast i till exempel barnleksaker. Enligt forskarna borde dessa ämnen förbjudas men från politikerhåll händer inget. Ett vanskligt experiment och ett högt spel med människoliv menar professor Philippe Grandjean på Center for Hormonförstyrrende Stoffer som får medhåll från överläkare Anna-Maria Andersson på Rigshospitalet vaekst og reproduktionsafdelning:

"Barn och foster är mycket utsatta för hormonförstörande ämnen eftersom deras system inte är färdigutvecklade. Därför har vi mycket fokus på dem. Problemet med exponering för hormonförstörande ämnen är också att det är först senare du ser effekterna. Vi vet inte ens var vi står idag. Det är ett problem att vi inte vet vart vi är på väg hän."

En del ämnen är konstaterat skadliga, andra har status som misstänkt skadliga men experterna är eniga; ämnena bör förbjudas, riskerna är för stora. Tillverkningsindustrin gömmer sig bakom resultat som visar att vissa ämnen inte ger några skadeverkningar när vi utsätts för dem enskilt. Problemen uppstår när de kombineras, då verkar de plötsligt med mycket stor effekt. Forskarna kallar fenomenet "cocktaileffekten" det vill säga 0+0+0=7.

Poul Bjerregaard från Biologisk Institut på SDU forskar om hormonförstörande ämnens påverkan på könshormoner. Han berättar:

"Det mest skrämmande exempel jag har sett är ett försök där man gav dräktiga råttmödrar fyra olika ämnen. Varje ämne hade nästan ingen eller ingen verkan, men när man gav de fyra ämnena tillsammans fick hanråttungarna så missbildade könsorgan att de måste avlivas"

Bjerregaard understryker dock att men inte vet hur en sådan cocktail påverkar det mänskliga systemet eftersom det, på goda grunder, inte görs sådana försök på människor. Men han menar att  det går att se vilka ämnen pojkbebisar med missbidade könsorgan varit utsatta för, bland annat via fostervattensprov. Han säger vidare att:

"De kvinnor som har de högsta koncentrationerna ligger betänkligt nära den gräns som i försöken har effekt på djurs utveckling."


Små mängder av ämnena behöver dessutom, lömskt nog, inte betyda mindre effekt. Ämnena kan ha ganska stor effekt även i små mängder och i vissa fall får de i mindre mängd en helt annorlunda form av negativ effekt. Enligt Tina Kold Jensen, professor i miljömedicin på SDU kan ämnena leda till fetma hjärt- och ämnesomsättningssjukdomar och cancer. Hon säger:

"Vi har gjort ett försök på möss som visade att när vi minskade doserna blev mössen plötsligt feta. Därför kan man alltså inte utgå ifrån att ju mindre dos desto mindre skada. Det är ju viktigt i förhållande till skyddseffekten i förhållande till gränsvärden."

Situationen är allvarlig. Tillverkningsindustrin tar inget ansvar, det krävs politiska beslut. Jag undrar varför inte politikerna i EU gör bruk av den så kallade "Försiktighetsprincipen" - EU's lag om att ett snabbt ingripande är tillåtet om en medlemsstat hyser misstanke om att produkter är till fara för hälsan, även om inte fullständig bevisning föreligger. Vågar vi chansa? Enligt forskarna ska vi inte vänta eftersom resultaten redan talar sitt tydliga språk.

Dessa ämnen ska du försöka undvika:
Pesticider, bromerade flamskyddsmedel, EDB, PVC, PCB, ftalater, phenoler, phenyler, parabener, sturen, napthalen, D-limon, citral, benzyl alkohol, nickel, formaldehyd, borsyra, bisphenyl, akrylamid.

Lättare sagt än gjort... efter en inventering hemma konstaterade jag att flera av dessa ämnen finns i nästan alla skönhetsprodukter i form av shampoo, duschkrämer, smörjor och parfymer med mera. Särskilt parabener verkar omöjliga att undvika. Har ännu inte hittat en enda kropps- eller ansiktssmörja ute i affärerna som saknar denna ingrediens. Däremot finns det att köpa på Ren Skönhet som för ekologiska skönhetsprodukter som schampon och tvålar, makeup och ansiktscrèmer men också bindor, tamponger och andra intimprodukter.Här följer ändå några tips på hur du undviker farliga ämnen:
1. Ät ekologiskt så undviker du bland annat pesticider.
2. Undvik plastförpackad frukt.
3. Undvik produkter med bromerade flammskydd.
4. Välj bort plastprodukter med mjukgörare som exempelvis ftalater och mjuk PVC.
5. Undvik makeup med konserveringsmedel och parfym.
6. Vädra och städa. Det begränsar mängden farliga kemikalier i dammet. Använd grönsåpa till golvet, helt ofarligt.
7. Använd inte nappflaskor av plast till småbarn och undvik plast av polykarbonat till matvaror.

/Helena

Kommentarer
Postat av: ANNAANNA

Precis som jag alltid både säger och verkligen försöker agera. Man ska inte stoppa i sig en massa skit!!! särskilt inte när det faktist finns alternativ. Att läsa på förpackningarna och bestämma sig för att man inte använder sådant som man inte kan uttala kan vara en bra början.För folk som äter djur finns ytterligare en aspekt... vad fick djuret i sig och hur mycket av det är lagrat och överförs till den som äter djuret...

Jo, det gäller andra saker, som frukt, grönt å spannmål också men där är märkningen myyyyycket bättre.2009-06-10 @ 23:41:36
URL: http://wonderings.blogg.se/
Postat av: Helena Larsson

Ja man blir förbannad över att det används farliga tillsatser bara för att de är billiga när det finns alternativ!Man ska inte behöva lusläsa innehållsförteckningar och leta som en galning efter produkter som saknar dessa ämnen. Det ska finnas i affären hemmavid.Giftfritt ska vara en självklarhet!

2009-06-11 @ 13:35:59
URL: http://meadowsandcrossroads.blogg.se/
Postat av: ANNAANNA

Å allt står inte alltid med i innehållsförteckningen heller (eller har fått ett annat namn, förkortats eller givit sen kod) + att själva förpackningen kan vara "boven" som antingen gör innehållet giftigt eller som förstör hela grejen med en ekologisk vara...

Transporter och lagerhållning är ytterligare en ibland osynlig bov.Piss! är vad sånt är, pissdåligt och lurendrejeri.

Hoppas halsen och luftrören är bättre...2009-06-12 @ 03:15:19
URL: http://wonderings.blogg.se/
Postat av: Helena Larsson

Jo luftrören är bättre och jag är tillbaka på jobbet. Hittade förresten Natracares ekologiska produkter på Malmborgs vid stationen i Lund. Det gjorde mig glad. =)

2009-06-12 @ 12:54:39
URL: http://meadowsandcrossroads.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0